Τηλ: 6976206333    Mail: info@gojispirit.gr

Συχνές Ερωτήσεις

Καλλιέργεια Goji Berry

Γκότζι μπέρι (goji berry)… Ακόμη και να μην το έχετε φάει, σίγουρα κάτι έχετε ακούσει γι’ αυτό και για την… θαυματουργική του δράση στον οργανισμό μας. 

Χωρίς καμία δόση υπερβολής, ο μικρός αυτός φρουτένιος καρπός μοιάζει ικανός να θεραπεύσει τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα. Και σπάνια ένα φαρμακευτικό σκεύασμα έχει τόσες θεραπευτικές ιδιότητες, όσες το γκότζι μπέρι. Το παράδοξο, είναι πως ενώ πρόκειται για φυτό που καλλιεργείται εδώ και πολλούς αιώνες στις Ασιατικές χώρες, μόνο πρόσφατα απέκτησε μεγάλη φήμη και στη δύση και κατ' επέκταση και στη χώρα μας. Είναι όμως τέτοια η διάδοσή του, που αναμφίβολα η κατανάλωση του γκότζι μπέρι, είναι η σύγχρονη τάση της εποχής.

Παρακάτω ακολουθούν μερικές σύντομες ερωτήσεις-απαντήσεις οι οποίες έχουν ως στόχο την σωστότερη και αρτιότερη ενημέρωσή σας σχετικά με αυτό το θαυματουργό και πρωτόγνωρο φυσικό καρπό.

Τι είναι το Goji Berry;

Τι είναι το Goji Berry;

To Γκότζι Μπέρρυ (Goji berry), είναι ένας θάµνος ο οποίος παράγεται από δύο πολύ συγγενικά µεταξύ τους είδη: το Lycium barbarum και το L. Chinense. Είναι ενδηµικά είδη της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ασίας. Το φυτό είναι γνωστό εδώ και αιώνες στην Κίνα και στην περιοχή του Θιβέτ. Αναφέρεται στις κινέζικες λαϊκές παραδόσεις από το 2.800 π.Χ.. Χρησιµοποιείται στην κινεζική ιατρική για τις ευεργετικές του ιδιότητες όσον αφορά την τόνωση της λειτουργίας του ήπατος και των νεφρών.

Τα είδη του γκότζι είναι βαθύρριζα, φυλλοβόλα, πολυετή, µε ξυλώδη κορµό το ύψος του οποίου φτάνουν έως και 5-6 µέτρα. Το Goji Βerry είναι ένα βαθύ κόκκινο φρούτο περίπου στο µέγεθος της σταφίδας και έχει µια πολύ απαλή γεύση. Μια καλή ηµερήσια δόση Goji Βerries είναι 20-30 γραµµάρια και µπορούν να ληφθούν µε διάφορους τρόπους. Η γεύση των καρπών του γκότζι µοιάζει µε της σταφίδας, αφήνοντας και µια µικρή αίσθηση ντοµάτας. Μπορούν να φαγωθούν ωµά ή να µαγειρευτούν. ∆ιάφορα προϊόντα µπορούν να γίνουν από το Γκότζι, όπως χυµοί, µπισκότα, γλυκίσµατα κλπ. Οι Κινέζοι παρασκευάζουν επίσης κρασί από Γκότζι. Επίσης, θεωρείται ότι εµπλουτίζει το αίµα µε θρεπτικά συστατικά και προάγει την κυκλοφορία του. Αποτελεί δε εξαιρετικό βοήθηµα στη διατήρηση της καλής όρασης και στη βελτίωσή της. Γενικά, αναζωογονεί και δίνει ενέργεια σε ολόκληρο τον οργανισµό. Οι καρποί του παραδοσιακά θεωρούνται «υπερτροφή»: πιστεύεται
πως προµηθεύουν τον οργανισµό µε την απαραίτητη ενέργεια για τις καθηµερινές του ανάγκες, ακόµα και σε συνθήκες στρες. Μεταξύ άλλων, θεωρείται ισχυρό αντιγηραντικό και ενισχυτικό της µακροζωίας. Ως επιβεβαίωση αυτής της άποψης, άνθρωποι που ζουν σε κάποιες περιοχές της Κίνας, όπου το φυτό καλλιεργείται και χρησιµοποιείται σε µεγάλο βαθµό, απολαµβάνουν ένα πολύ υψηλό προσδόκιµο ζωής και µια καλή γενικά υγεία.

Ποια τα συστατικά του καρπού;

Ποια τα συστατικά του καρπού;

Τα γκότζι θεωρούνται ως µια από τις πλουσιότερες φυσικές πηγές θρεπτικών συστατικών. Περιέχουν βήτα-Καροτίνη, βιταµίνη C, βιταµίνη Β1 και Β2, καθώς και µια σειρά άλλων βιταµινών, µεταλλικά στοιχεία, αντιοξειδωτικά και αµινοξέα. Το γκότζι περιέχει πολλούς υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά και διατροφικές ίνες απαραίτητα για το σώµα. Τα εκατό γραµµάρια µεταποιηµένου µούρου περιέχουν 370 θερµίδες. Στην εµπορική πρακτική υποστηρίζουν ότι οι πολυσακχαρίτες που περιέχουν τα προϊόντα από γκότζι, µεταξύ των οποίων αρκετοί χυµοί γκότζι, έχουν εκτεταµένα βιολογικά οφέλη για την υγεία.

Ο καρπός του Goji περιέχει:

 • 18 αµινοξέα, µεταξύ αυτών τα 8 που θεωρούνται απαραίτητα.
 • 21 ιχνοστοιχεία, όπως ψευδάργυρο, ασβέστιο, γερµάνιο, σελήνιο και φώσφορο
 • βιταµίνες του συµπλέγµατος B (Β1, Β2, Β6)
 • περισσότερη Β-καροτίνη και από το καρότο, και το πλήρες φάσµα των αντιοξειδωτικών
 • περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι
 • βιταµίνη E, η οποία σπανίζει σε φρούτα
 • 500 φορές περισσότερη βιταµίνη C από τα πορτοκάλια (ανά µονάδα βάρους)
 • διάφορες φυτοστερόλες, όπως την αντιφλεγµονώδη Β-σιτοστερόλη, η οποία περιορίζει την απορρόφηση της χοληστερόλης και συµβάλλει στη σεξουαλική ευρωστία «ωφέλιµα» λίπη, όπως ω-6 και λινολεϊκό οξύ, που είναι ρυθµιστές της ορµονικής λειτουργίας
 • αντιµικροβιακές και αντιµυκητιακές ιδιότητες

Μακροθρεπτικά

Μακροθρεπτικά

Οι καρποί του Γκότζι Μπέρρυ περιέχουν σηµαντικά ποσοστά σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά και φυτικές ίνες. 68% της µάζας ενός καρπού Γκότζι περιέχει υδατάνθρακες, 12% πρωτεΐνη, 10% ίνες και 10% λίπος, δίνοντας µια συνολική θερµιδική αξία από 370 για µια µερίδα 100 γραµµαρίων. Οι σπόροι των Goji Berry περιέχουν πολυακόρεστα λίπη, όπως το λινελαϊκό (ω-6) και λινολενικό (ω-3) οξέα.

Ιχνοστοιχεία

Ιχνοστοιχεία

Οι καρποί του Γκότζι Μπέρρυ περιέχουν υψηλή συγκέντρωση µικροθρεπτικών συστατικών. Περιέχουν:

 • Ασβέστιο. Το κύριο συστατικό για τα δόντια και τα οστά. Το ασβέστιο έχει επίσης ένα διαφορετικό ρόλο σε µαλακούς ιστούς, όπου εµπλέκεται στην καρδιακή, νευροµυική, ενζυµατική, λειτουργία καθώς και τις ορµονικές λειτουργίες και τη µεταφορά των µηχανισµών διαµέσου των κυτταρικών µεµβρανών. Οι καρποί του Γκότζι περιέχουν 112 mg ανά 100 γραµµάρια ασβέστιο, παρέχοντας περίπου 8-10% της συνιστώµενης ηµερήσιας πρόσληψης.
 • Κάλιο. Πρόκειται για ένα βασικό ηλεκτρολύτη και συµπαράγοντα ενζύµων. Το κάλιο µπορεί να µειώσει την υψηλή πίεση του αίµατος. Τα 100 γραµµάρια Γκότζι παρέχουν περίπου 24% της ηµερήσιας δόσης (1132mg/100 γραµµάρια), σε κάλιο.
 • Σιδήρος. Πρόκειται για έναν µεταφορέα οξυγόνου στην αιµοσφαιρίνη. Ο σίδηρος είναι επίσης ένας συµπαράγοντας ενζύµων που εµπλέκονται σε πολλές µεταβολικές αντιδράσεις. Οι καρποί του Γκότζι Μπέρρυ προσφέρουν το 100% της ηµερήσιας συνιστώµενης δόσης στα 9 mg/100 g και θεωρείται ως µία από τις καλύτερες πηγές σιδήρου.
 • Ψευδάργυρος. Είναι απαραίτητος για την παραγωγή πρωτεϊνών, DNA και τις λειτουργίες πάνω από 100 ενζύµων. Ο ψευδάργυρος εµπλέκεται σε κρίσιµες δραστηριότητες όπως η ανάπλαση της κυτταρικής µεµβράνης. Ο ψευδάργυρος στους καρπούς τΓκότζι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε 20% ηµερήσια συνιστώµενη δόση.
 • Σελήνιο. Μερικές φορές ονοµάζεται το «αντιοξειδωτικό ορυκτό». Το σελήνιο συχνά περιλαµβάνονται στα συµπληρώµατα. Οι καρποί του Γκότζι έχουν ασυνήθιστα υψηλή συγκέντρωση σε σελήνιο (50 micrograms/100 γραµµάρια) σε σχεδόν 100% ηµερήσια συνιστώµενη δόση.
 • Ριβοφλαβίνη (Β2). Μία ουσιαστική βιταµίνη για την υποστήριξη του µεταβολισµού της ενέργειας. Η ριβοφλαβίνη είναι απαραίτητη για τη σύνθεση άλλων βιταµινών και ενζύµων. Μια καθηµερινή µερίδα 100 γραµµαρίων παρέχει την πλήρη συνιστώµενη δόση (1.3mg).
 • Βιταµίνη C. Μια καθολική αντιοξειδωτική βιταµίνη προστατεύει άλλα αντιοξειδωτικά µόρια από τη ζηµία ελεύθερων ριζών. Η βιταµίνη C στους αποξηραµένους καρπούς Γκότζι κυµαίνεται από 29mg σε 148mg/100 γραµµάρια. Ακόµα και στη χαµηλότερη εκτίµηση το 35% της ηµερήσιας δόσης παρέχεται. Η βιταµίνη C στους φρέσκους καρπούς περιέχει την πλήρη συνιστώµενη ηµερήσια δόση.

Φυτοχηµικά

Φυτοχηµικά

Οι καρποί του Γκότζι περιέχουν φυτοχηµικά στοιχεία τα οποία βρίσκονται κάτω από επιστηµονική µελέτη. Πέντε από αυτά παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον:

 • Beta caroten. Μια χρωστική ουσία καροτενοειδών σε πορτοκαλί-κόκκινα τρόφιµα όπως Goji, οι κολοκύθες, τα καρότα και ο σολοµός. Το β-καροτένιο είναι σηµαντικό για τη σύνθεση της βιταµίνης Α, η οποία είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική ανάπτυξη, την όραση, τη δοµή των κυττάρων, τα οστά, τα δόντια και το δέρµα. Η β-καροτίνη περιέχεται στους καρπούς του Γκότζι Μπέρρυ σε υψηλότερα ποσοστά από τα άλλα βρώσιµα φυτά (7 mg/100 g).
 • Ζεαξανθίνη. Οι καρποί του Γκότζι αποτελούν εξαιρετική πηγή Ζεαξανθίνης. Περιέχουν 162 mg/100 γρ.
 • Λυκοπένιο. Άγνωστο προηγουµένως ως συστατικό µούρο φρούτα, το λυκοπένιο στη σκόνη παρασκευασµένο από συµπυκνωµένο χυµό goji έχει µετρηθεί στο 1,4 mg/100 γρ (συµβατική δοκιµασία, UBE Αναλυτική Labs). ∆εδοµένου ότι το λυκοπένιο έχει αντιοξειδωτικό ρόλο λειτουργεί ανασταλτικά σε πιθανά καρκινικά κύτταρα. Η ερευνητική προσέγγιση αυτής της δράσης συνεχίζεται.
 • Πολυσακχαρίτες. Είναι µία µακριά αλυσίδα µορίων σακχάρου χαρακτηριστικό πολλών φυτικών φαρµάκων, όπως τα µανιτάρια. Οι πολυσακχαρίτες είναι βασικό συστατικό των καρπών Γκότζι και αποτελούν το 31% του βάρους του πολτού. Οι πολυσακχαρίτες είναι πρωταρχική πηγή των ζυµώσιµων διαιτητικών ινών στο εντερικό σύστηµα.
 • Φαινολικά. Ονοµάζονται επίσης πολυφαινόλες. Αυτή η οµάδα των φυτοχηµικών δίνει το κόκκινο χρώµα στους καρπούς του Γκότζι. Οι πολυφαινόλες έχουν την ικανότητα να περνούν στον άνθρωπο µέσω της κατανάλωσης των καρπών των φυτών. Νέες αναλύσεις έχουν αποδείξει την παρουσία πολυφαινολών όπως ellagic οξύ (86 mg/100 γρ) και p-κουµαρικό οξύ , µε συνολική περιεκτικότητα σε φαινολικά του 1309 mg/100 γρ - µία από τις υψηλότερες τιµές για κάθε τροφή των φυτών έχει ακόµη δοκιµαστεί.

Ποια τα οφέλη για τον οργανισμό;

Ποια τα οφέλη για τον οργανισμό;

Το Goji Berry συµβάλλει στην καλή λειτουργία του οργανισµού. Πιο συγκεκριµένα:

 • ∆υναµώνει την καρδιά και αποτρέπει τις ταχυπαλµίες.
 • Καταπολεµά την αϋπνία και ενισχύει τη µνήµη
 • Καθυστερεί τη γήρανση
 • Ανακουφίζει τις εγκύους από την πρωινή ναυτία
 • Ενισχύει το µεταβολισµό και το ανοσοποιητικό σύστηµα
 • Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και έχει χρησιµοποιηθεί για τη θεραπεία της ηπατίτιδας B
 • Χρησιµοποιείται µε επιτυχία για την απώλεια βάρους
 • Καθαρίζει το αίµα και βοηθά στην αποτοξίνωση του σώµατος
 • Χαρίζει αίσθηµα ευεξίας και αισιοδοξίας
 • Μελέτες σε χοιρίδια έχουν δείξει ότι έχει προστατευτική δράση για το συκώτι
 • σε κλινική έρευνα σε ηλικιωµένους ασθενείς, βελτιώθηκε η σεξουαλική ικανότητα στο 35% των περιπτώσεων. Σε άλλη κλινική έρευνα που έγινε σε 42 ασθενείς µε µειωµένο αριθµό και µειωµένη κινητικότητα σπερµατοζωαρίων µε καθηµερινή χορήγηση επί 4 µήνες, 15 µόνο γραµµαρίων ηµερησίως (η οποία είναι µια πολύ χαµηλή δόση) υπήρξε πολύ µεγάλη βελτίωση στο 79% των ασθενών.
 • Η κινέζικη ιατρική χρησιµοποιεί τα goji σε πολλά φυτικά µείγµατα σε περιπτώσεις κατά των παθήσεων του προστάτη.
 • Υπάρχει µεγάλη πληθώρα πληροφοριών από ηλικιωµένους µε ανάλογες παθήσεις οι οποίοι θεραπεύτηκαν µε τη χρήση goji. • Συµβάλλει στην ενίσχυση του δέρµατος, των οστών και των τενόντων • Αυξάνει το επίπεδο ενέργειας στον οργανισµό
 • Βελτιώνει την ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια
 • Μειώνει τη χοληστερίνη
 • ∆ιατηρεί την πίεση του αίµατος σε φυσιολογικά επίπεδα
 • Ενισχύει το νευρικό σύστηµα

Ποια η θρεπτική αξία του καρπού

Ποια η θρεπτική αξία του καρπού

Οι καρποί του Goji θεωρούνται εκ παραδόσεως ως Υπέρ-Τροφή. Το Goji είναι το πρώτο σε περιεκτικότητα άγριο φρούτο αντιοξειδωτικών ουσιών. Συγκριτικά το πορτοκάλι περιέχει 750 µονάδες αντιοξειδωτικά, το σπανάκι 1260 µονάδες, το βατόµουρο 2400, το Goji Berry 25100 µονάδες αντιοξειδωτικές. Έχει ιδιαίτερη γεύση, ένα συνδυασµό κερασιών, κράνων και φραγκοστάφυλων. Επίσης έχουν 11% πρωτείνη, που είναι καταπληκτικό για φρούτο.

Επιπρόσθετα υποστηρίζεται ότι εµπλουτίζουν το Αίµα µε θρεπτικά συστατικά και προάγουν την κυκλοφορία του (blood tonic). Σε εργαστηριακές δοκιµές σε χυµούς καρπών, που χρησιµοποιήθηκε η µέθοδος ORAC (µέθοδος µέτρησης ικανότητας απορρόφησης ελευθέρων ριζών), ανεδείχθη η υπεροχή του χυµού Goji σε αντιοξειδωτική δράση και κατά συνέπεια στην καταπολέµηση των βλαπτικών ελευθέρων ριζών. Ακολουθεί ενδεικτικός πίνακας µετρήσεων για κάποια αντιπροσωπευτικά προϊόντα ανά 100 γραµµάρια:

Η ανωτέρω δράση βοηθά στην µείωση της κυτταρικής γήρανσης και στην αναχαίτιση της οξείδωσης της LDL χοληστερόλης. Ο χυµός του φυτού περιέχει πολυάριθµα φυτοχηµικά στοιχεία γνωστά για τις ευεργετικές τους ιδιότητες πάνω στις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισµού. Οι ουσίες αυτές πιστοποιείται ότι ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστηµα, ενώ δρουν ως ισχυρά προσαρµογενή, προστατεύοντας το σώµα σε περιόδους πιεστικών καταστάσεων. Η παρουσία στερολών και ουσιωδών λιπαρών οξέων µπορεί να συνεισφέρει στη φυσιολογική µείωση των αυξηµένων επιπέδων χοληστερόλης. Η βεταΐνη που περιέχεται στο χυµό Goji, ως δότης οµάδων µεθυλίου διαδραµατίζει ουσιαστικό ρόλο στην αποτοξίνωση του ήπατος.

Επιπλέον παίζει κάποιο ρόλο στην παραγωγή της καρνιτίνης και φαίνεται ότι εµφανίζει προστατευτική δράση στους νεφρούς. Επιπρόσθετα συνεισφέρει στην µετατροπή της οµοκυστεϊνής σε µεθειονίνη, γεγονός που τη καθιστά χρήσιµη στον έλεγχο των αυξηµένων επιπέδων οµοκυστεϊνης στο αίµα (παράγοντας που θεωρείται ότι επιβαρύνει την καρδιαγγειακή υγεία). Ακόµη, η βεταϊνη ως δότης µεθυλικών οµάδων συµµετέχει στην παραγωγή του SAMe (S-Αδενοσύλ-µεθειονίνη) το οποίο ασκεί προστατευτική δράση στο νευρικό σύστηµα. Είναι πολύ καλή πηγή β-σιτοστερόλης (ισχυρότατο αντιφλεγµονώδες). Στο µούρο αυτό θα βρούµε το λινελαικό οξύ, βασικό ωφέλιµο λιπαρό, ιδιαίτερα χρήσιµο για µείωση του λίπους, αύξηση της άλιπης µυικής µάζας, ικανοποιητική ενέργεια και µυϊκή αντοχή. Οι καρποί Goji περιέχουν επίσης φλαβονοειδή, απαραίτητα και µη αµινοξέα, συνολικά 18 αµινοξέα, περισσότερα δηλαδή από την γύρη των µελισσών, καροτενοειδή όπως βήτα-καροτίνη, ζεαξανθίνη, λουτεΐνη, λυκοπένιο, βιταµίνες του συµπλέγµατος Β, τις Β1, Β2, Β6 καθώς και πολυάριθµα οργανικά µεταλλικά στοιχεία συµπεριλαµβανοµένων των: ψευδάργυρος, Φωσφόρος, Σίδηρος, Χαλκός, Σελήνιο, και Γερµάνιο. Τα Goji Βerries είναι η πλουσιότερη πηγή καροτενοειδών, συµπεριλαµβανοµένης και της βήτα-καροτένης (πιο πολύ βήτα-καροτένη από τα καρότα!), από όλες τις γνωστές τροφές και φυτά του πλανήτη!

Εκτός από τα αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες, τα Goji Berries συµβάλλουν στην καταπολέµηση της στένωσης των αρτηριών που παρέχουν οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες στα κύτταρα του εγκεφάλου. Ο καρπός επίσης βοηθά το σώµα να παράγει χολίνη, µια θρεπτική ουσία που καταπολεµά τις ελεύθερες ρίζες που συνδέονται µε τη νόσο του Alzheimer. Το συνδυασµένο αποτέλεσµα υποστηρίζει την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου. Τα ώριµα φρούτα περιέχουν περίπου 11 mg σιδήρου ανά 100 γραµµάρια, βήτα στερόλη (έναν αντιφλεγµονώδη παράγοντα), λινολεϊκό οξύ (ένα λιπαρό οξύ), σεσκιτερπενοειδή (κυπερόνη και σολαβετιβόνη) τετρατερπενοειδή (ζεαξανθίνη - φυσαλίνη) και βηταϊνη (0.1%).

Τα Goji berries περιέχουν πολυσακχαρίδες οι οποίοι ενισχύουν εκπληκτικά το ανοσοποιητικό σύστηµα. Ένας πολυσακχαρίτης που βρέθηκε σ’ αυτό το φρούτο είναι ένα πανίσχυρο εκκριταγωγό (µια ουσία δηλαδή που διεγείρει την έκκριση της αναζωογονητικής αυξητικής ορµόνης του αδένα της υπόφυσης.

Τα Goji berries έχουν παραδοσιακά συσχετιστεί µε τη µακροζωία, το σωµατικό σθένος και τη σεξουαλική δύναµη. Σε αρκετές οµάδες µελέτης και έρευνας µε ηλικιωµένους ανθρώπους που ο καρπός δινόταν µια φορά την ηµέρα για 3 εβδοµάδες, επιτεύχτηκαν πολλά ευεργετικά αποτελέσµατα και στο 67% ασθενών οι λειτουργίες των Τ-λεµφοκυττάρων του ανοσοποιητικού τους τριπλασιάστηκαν σε ισχύ. Επιπροσθέτως, τα αποτελέσµατα έδειξαν ότι όλοι οι ασθενείς είχαν µια αύξηση της αισιοδοξίας και των πνευµατικών τους δυνάµεων, το 95% των ασθενών κοιµόταν καλύτερα και το 35% των ασθενών ανέκτησαν πλήρως τη σεξουαλική τους λειτουργία. Το Goji µπορεί να καταναλωθεί άφοβα. ∆εν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις υπερδοσολογίας. Επίσης, δεν έχουν παρατηρηθεί αλλεργικές αντιδράσεις. Ερευνάται µόνο αν αλληλεπιδρά µε αντιπηκτικά φάρµακα ή µε φάρµακα που χορηγούνται για τον διαβήτη και την αρτηριακή πίεση. Συνιστώµενη ηµερήσια δόση σε κατοικίδια ζώα: περίπου 5-6 τεµάχια ανά κιλό του βάρους του ζώου. Συνιστώµενη ηµερήσια δόση σε ανθρώπους: περίπου 20-30 γραµµάρια. Σε επιστηµονικές έρευνες για θεραπευτικούς λόγους χορήγησαν στους ασθενείς µέχρι και 50 γραµµάρια ηµερησίως.

Ποιοι οι τρόποι λήψης του καρπού;

Ποιοι οι τρόποι λήψης του καρπού;

Ως πρόσθετο σε µίγµα δηµητριακών (Musli), σε γάλα, σε τσάι (µε λίγο λεµόνι). Ως συστατικό σε σαλάτες, σούπες, σε οποιοδήποτε φαγητό. Καλό είναι η λήψη να γίνεται µε κάποιο λιπαρό στοιχείο (π.χ. λάδι, γάλα) διότι οι Α και ∆ βιταµίνες είναι λιποδιαλυτές και άρα απορροφώνται πιο άµεσα. Στην περίπτωση που ο καρπός ζεσταθεί ή βράσει τότε καταστρέφονται κάποια συστατικά του καρπού αλλά κάποια άλλα αναγεννιούνται και βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση.

Η Κλίµακα Bovis, είναι ένα εργαλείο που µετρά τη δύναµη της ζωής, το ενεργειακό επίπεδο της κάθε ουσίας, τρόφιµα, φάρµακα, τα ζωντανά όντα, αντικείµενα ή γεωγραφικές περιοχές. Η ένταση δόνησης ή η ποιότητα των 6.500 µονάδων στην κλίµακα Bovis θεωρείται ουδέτερη, αυτό είναι το µόνο σηµείο της κλίµακας σε µονάδες Angstrom, και αντιστοιχεί στο µήκος κύµατος του κόκκινου φωτός. Από 0 έως 6.500, η ένδειξη θεωρείται αρνητική ή καλύτερα µειώνει την ενέργεια µε αποτέλεσµα αύξηση εκδήλωσης ασθενειών, ενώ πάνω από 6.500 µονάδες θεωρείται θετική και αναζωογονητική συµβάλλοντας στην καλή υγεία.

Ακολουθεί ενδεικτικός πίνακας µετρήσεων κατά Bovis:

Ποια είναι η Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση (ΣΗΔ);

Ποια είναι η Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση (ΣΗΔ);

Τα Goji Berries κυκλοφορούν στο εμπόριο σε νωπή και σε αποξηραμένη μορφή.

 • Για τα Goji Berries που βρίσκονται σε μορφή αποξηραμένου φρούτου, η ενδεικτική συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα είναι περίπου 2-3 κουταλιές της σούπας, χωρίς ωστόσο η παραπάνω ποσότητα να είναι απαγορευτική για τον οργανισμό μας

Ποια η διαφορά της ποικιλίας Goji Berry Lycium Barbarum από τις υπόλοιπες;

Ποια η διαφορά της ποικιλίας Goji Berry Lycium Barbarum από τις υπόλοιπες;

Τα δύο είδη που δίνουν κόκκινους καρπούς είναι το Lycium barbarum και το Lycium chinensis. Από αυτά το Lycium barbarum είναι το πιο ΓΛΥΚΟ και παράλληλα περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες βιταμινών, ανόργανων αλάτων και αντιοξειδωτικών ουσιών. Οι καρποί του γκότζι μπέρυ είναι καρποί που έχουν μεγάλη φαρμακευτική φήμη στην Ασία και γι αυτό έχουν περιληφθεί στην φαρμακολογία της Κίνας. Οι πιο γνωστές ποικιλίες αυτού του είδους είναι:

 • (Lycium barbarum) var.auranticarpum K.F.Ching
 • (Lycium barbarum) var.barbarum

Γιατί βιολογική καλλιέργεια Goji Berry;

Γιατί βιολογική καλλιέργεια Goji Berry;

Η Βιολογική Καλλιέργεια είναι μια μέθοδος καλλιέργειας η οποία ελαχιστοποιεί ή αποφεύγει πλήρως τη χρήση συνθετικών λιπασμάτων και ζιζανιοκτόνων, ρυθμιστών ανάπτυξης των φυτών και ορμονών. Προκειμένου να πετύχουμε τη βιολογική καλλιέργεια Goji Berry χρησιμοποιούμε αποκλειστικά οργανικά λιπάσματα και μηχανική καλλιέργεια για τη διατήρηση της παραγωγικότητας του χώματος, τον εμπλουτισμό του με θρεπτικές ουσίες για τα φυτά καθώς και για τον έλεγχο των ζιζανίων, εντόμων και παράσιτων σύμφωνα με σαφείς οδηγίες και πρωτόκολλα καλλιέργειας εγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπάρχουν παρενέργειες;

Υπάρχουν παρενέργειες;

Τις περισσότερες φορές η κατανάλωση των γκότζι μπέρι, είναι ασφαλής για τον οργανισμό. Σε κάποιες όμως περιπτώσεις, όταν λ.χ. ακολουθούμε κάποια θεραπευτική αγωγή και μας χορηγούνται αντιπηκτικά φάρμακα, η αλληλεπίδραση μπορεί να έχει ανεπιθύμητες για τον οργανισμό παρενέργειες.

 

Τελευταία Νέα

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και ενημερωθείτε άμεσα για όλα τα νέα μας.

Goji Berry - επωφεληθείτε από τα οφέλη του!!

Επικοινωνία

 Δ/νση: Πετρίδη 6, Βραχάτι Κορινθίας 20006, Ελλάδα

 Τηλ: (+30)6976206333

 Web: gojispirit.gr