Γκότζι μπέρι (goji berry)....
Ακόμη και να μην το έχετε φάει, σίγουρα κάτι έχετε ακούσει γι’ αυτό και για την… θαυματουργική του δράση στον οργανισμό μας.
Χωρίς καμία δόση υπερβολής, ο μικρός αυτός φρουτένιος καρπός μοιάζει ικανός να θεραπεύσει τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα. Και σπάνια ένα φαρμακευτικό σκεύασμα έχει τόσες θεραπευτικές ιδιότητες, όσες το γκότζι μπέρι. Το παράδοξο, είναι πως ενώ πρόκειται για φυτό που καλλιεργείται εδώ και πολλούς αιώνες στις Ασιατικές χώρες, μόνο πρόσφατα απέκτησε μεγάλη φήμη και στη δύση και κατ' επέκταση και στη χώρα μας. Είναι όμως τέτοια η διάδοσή του, που αναμφίβολα η κατανάλωση του γκότζι μπέρι, είναι η σύγχρονη τάση της εποχής.
Παρακάτω ακολουθούν μερικές σύντομες ερωτήσεις-απαντήσεις οι οποίες έχουν ως στόχο την σωστότερη και αρτιότερη ενημέρωσή σας σχετικά με αυτό το θαυματουργό και πρωτόγνωρο φυσικό καρπό.
Τα είδη του γκότζι είναι βαθύρριζα, φυλλοβόλα, πολυετή, µε ξυλώδη κορµό το ύψος του οποίου φτάνουν έως και 5-6 µέτρα. Το Goji Βerry είναι ένα βαθύ κόκκινο φρούτο περίπου στο µέγεθος της σταφίδας και έχει µια πολύ απαλή γεύση. Μια καλή ηµερήσια δόση Goji Βerries είναι 20-30 γραµµάρια και µπορούν να ληφθούν µε διάφορους τρόπους. Η γεύση των καρπών του γκότζι µοιάζει µε της σταφίδας, αφήνοντας και µια µικρή αίσθηση ντοµάτας. Μπορούν να φαγωθούν ωµά ή να µαγειρευτούν. ∆ιάφορα προϊόντα µπορούν να γίνουν από το Γκότζι, όπως χυµοί, µπισκότα, γλυκίσµατα, σάλτσες κλπ. Οι Κινέζοι παρασκευάζουν επίσης κρασί από Γκότζι.
Θεωρείται ότι εµπλουτίζει το αίµα µε θρεπτικά συστατικά και προάγει την κυκλοφορία του. Αποτελεί δε εξαιρετικό βοήθηµα στη διατήρηση της καλής όρασης και στη βελτίωσή της.
Γενικά, αναζωογονεί και δίνει ενέργεια σε ολόκληρο τον οργανισµό. Οι καρποί του παραδοσιακά θεωρούνται «υπερτροφή»: πιστεύεται πως προµηθεύουν τον οργανισµό µε την απαραίτητη ενέργεια για τις καθηµερινές του ανάγκες, ακόµα και σε συνθήκες στρες. Μεταξύ άλλων, θεωρείται ισχυρό αντιγηραντικό και ενισχυτικό της µακροζωίας. Ως επιβεβαίωση αυτής της άποψης, άνθρωποι που ζουν σε κάποιες περιοχές της Κίνας, όπου το φυτό καλλιεργείται και χρησιµοποιείται σε µεγάλο βαθµό, απολαµβάνουν ένα πολύ υψηλό προσδόκιµο ζωής και µια καλή γενικά υγεία.
Ο καρπός του Goji περιέχει:
- 18 αµινοξέα, µεταξύ αυτών τα 8 που θεωρούνται απαραίτητα.
- 21 ιχνοστοιχεία, όπως ψευδάργυρο, ασβέστιο, γερµάνιο, σελήνιο και φώσφορο
- βιταµίνες του συµπλέγµατος B (Β1, Β2, Β6)
- περισσότερη Β-καροτίνη και από το καρότο, και το πλήρες φάσµα των αντιοξειδωτικών
- περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι
- βιταµίνη E, η οποία σπανίζει σε φρούτα
- 500 φορές περισσότερη βιταµίνη C από τα πορτοκάλια (ανά µονάδα βάρους)
- διάφορες φυτοστερόλες, όπως την αντιφλεγµονώδη Β-σιτοστερόλη, η οποία περιορίζει την απορρόφηση της χοληστερόλης και συµβάλλει στη σεξουαλική ευρωστία «ωφέλιµα» λίπη, όπως ω-6 και λινολεϊκό οξύ, που είναι ρυθµιστές της ορµονικής λειτουργίας
- αντιµικροβιακές και αντιµυκητιακές ιδιότητες
- Ασβέστιο. Το κύριο συστατικό για τα δόντια και τα οστά. Το ασβέστιο έχει επίσης ένα διαφορετικό ρόλο σε µαλακούς ιστούς, όπου εµπλέκεται στην καρδιακή, νευροµυική, ενζυµατική, λειτουργία καθώς και τις ορµονικές λειτουργίες και τη µεταφορά των µηχανισµών διαµέσου των κυτταρικών µεµβρανών. Οι καρποί του Γκότζι περιέχουν 112 mg ανά 100 γραµµάρια ασβέστιο, παρέχοντας περίπου 8-10% της συνιστώµενης ηµερήσιας πρόσληψης.
- Κάλιο. Πρόκειται για ένα βασικό ηλεκτρολύτη και συµπαράγοντα ενζύµων. Το κάλιο µπορεί να µειώσει την υψηλή πίεση του αίµατος. Τα 100 γραµµάρια Γκότζι παρέχουν περίπου 24% της ηµερήσιας δόσης (1132mg/100 γραµµάρια), σε κάλιο.
- Σιδήρος. Πρόκειται για έναν µεταφορέα οξυγόνου στην αιµοσφαιρίνη. Ο σίδηρος είναι επίσης ένας συµπαράγοντας ενζύµων που εµπλέκονται σε πολλές µεταβολικές αντιδράσεις. Οι καρποί του Γκότζι Μπέρρυ προσφέρουν το 100% της ηµερήσιας συνιστώµενης δόσης στα 9 mg/100 g και θεωρείται ως µία από τις καλύτερες πηγές σιδήρου.
- Ψευδάργυρος. Είναι απαραίτητος για την παραγωγή πρωτεϊνών, DNA και τις λειτουργίες πάνω από 100 ενζύµων. Ο ψευδάργυρος εµπλέκεται σε κρίσιµες δραστηριότητες όπως η ανάπλαση της κυτταρικής µεµβράνης. Ο ψευδάργυρος στους καρπούς τΓκότζι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε 20% ηµερήσια συνιστώµενη δόση.
- Σελήνιο. Μερικές φορές ονοµάζεται το «αντιοξειδωτικό ορυκτό». Το σελήνιο συχνά περιλαµβάνονται στα συµπληρώµατα. Οι καρποί του Γκότζι έχουν ασυνήθιστα υψηλή συγκέντρωση σε σελήνιο (50 micrograms/100 γραµµάρια) σε σχεδόν 100% ηµερήσια συνιστώµενη δόση.
- Ριβοφλαβίνη (Β2). Μία ουσιαστική βιταµίνη για την υποστήριξη του µεταβολισµού της ενέργειας. Η ριβοφλαβίνη είναι απαραίτητη για τη σύνθεση άλλων βιταµινών και ενζύµων. Μια καθηµερινή µερίδα 100 γραµµαρίων παρέχει την πλήρη συνιστώµενη δόση (1.3mg).
- Βιταµίνη C. Μια καθολική αντιοξειδωτική βιταµίνη προστατεύει άλλα αντιοξειδωτικά µόρια από τη ζηµία ελεύθερων ριζών. Η βιταµίνη C στους αποξηραµένους καρπούς Γκότζι κυµαίνεται από 29mg σε 148mg/100 γραµµάρια. Ακόµα και στη χαµηλότερη εκτίµηση το 35% της ηµερήσιας δόσης παρέχεται. Η βιταµίνη C στους φρέσκους καρπούς περιέχει την πλήρη συνιστώµενη ηµερήσια δόση.
- Beta caroten. Μια χρωστική ουσία καροτενοειδών σε πορτοκαλί-κόκκινα τρόφιµα όπως Goji, οι κολοκύθες, τα καρότα και ο σολοµός. Το β-καροτένιο είναι σηµαντικό για τη σύνθεση της βιταµίνης Α, η οποία είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική ανάπτυξη, την όραση, τη δοµή των κυττάρων, τα οστά, τα δόντια και το δέρµα. Η β-καροτίνη περιέχεται στους καρπούς του Γκότζι Μπέρρυ σε υψηλότερα ποσοστά από τα άλλα βρώσιµα φυτά (7 mg/100 g).
- Ζεαξανθίνη. Οι καρποί του Γκότζι αποτελούν εξαιρετική πηγή Ζεαξανθίνης. Περιέχουν 162 mg/100 γρ.
- Λυκοπένιο. Άγνωστο προηγουµένως ως συστατικό µούρο φρούτα, το λυκοπένιο στη σκόνη παρασκευασµένο από συµπυκνωµένο χυµό goji έχει µετρηθεί στο 1,4 mg/100 γρ (συµβατική δοκιµασία, UBE Αναλυτική Labs). ∆εδοµένου ότι το λυκοπένιο έχει αντιοξειδωτικό ρόλο λειτουργεί ανασταλτικά σε πιθανά καρκινικά κύτταρα. Η ερευνητική προσέγγιση αυτής της δράσης συνεχίζεται.
- Πολυσακχαρίτες. Είναι µία µακριά αλυσίδα µορίων σακχάρου χαρακτηριστικό πολλών φυτικών φαρµάκων, όπως τα µανιτάρια. Οι πολυσακχαρίτες είναι βασικό συστατικό των καρπών Γκότζι και αποτελούν το 31% του βάρους του πολτού. Οι πολυσακχαρίτες είναι πρωταρχική πηγή των ζυµώσιµων διαιτητικών ινών στο εντερικό σύστηµα.
- Φαινολικά. Ονοµάζονται επίσης πολυφαινόλες. Αυτή η οµάδα των φυτοχηµικών δίνει το κόκκινο χρώµα στους καρπούς του Γκότζι. Οι πολυφαινόλες έχουν την ικανότητα να περνούν στον άνθρωπο µέσω της κατανάλωσης των καρπών των φυτών. Νέες αναλύσεις έχουν αποδείξει την παρουσία πολυφαινολών όπως ellagic οξύ (86 mg/100 γρ) και p-κουµαρικό οξύ , µε συνολική περιεκτικότητα σε φαινολικά του 1309 mg/100 γρ - µία από τις υψηλότερες τιµές για κάθε τροφή των φυτών έχει ακόµη δοκιµαστεί.
Ενισχύει το μεταβολισμό και το ανοσοποιητικό.
∆υναµώνει την καρδιά και αποτρέπει τις ταχυπαλµίες.
Καταπολεµά την αϋπνία
Ενισχύει τη µνήµη
Καθυστερεί τη γήρανση
Ανακουφίζει τις εγκύους από την πρωινή ναυτία
Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες λόγω των αντιοξειδωτικών και έχει χρησιµοποιηθεί για τη θεραπεία της ηπατίτιδας B
Χρησιµοποιείται µε επιτυχία για την απώλεια βάρους
Καθαρίζει το αίµα και βοηθά στην αποτοξίνωση του σώµατος
Χαρίζει αίσθηµα ευεξίας και αισιοδοξίας
Μελέτες σε χοιρίδια έχουν δείξει ότι έχει προστατευτική δράση για το συκώτι
Σε κλινική έρευνα σε ηλικιωµένους ασθενείς, βελτιώθηκε η σεξουαλική ικανότητα στο 35% των περιπτώσεων.
Σε άλλη κλινική έρευνα που έγινε σε 42 ασθενείς µε µειωµένο αριθµό και µειωµένη κινητικότητα σπερµατοζωαρίων µε καθηµερινή χορήγηση επί 4 µήνες, 15 µόνο γραµµαρίων ηµερησίως (η οποία είναι µια πολύ χαµηλή δόση) υπήρξε πολύ µεγάλη βελτίωση στο 79% των ασθενών.
Η κινέζικη ιατρική χρησιµοποιεί τα goji σε πολλά φυτικά µείγµατα σε περιπτώσεις κατά των παθήσεων του προστάτη.
Υπάρχει µεγάλη πληθώρα πληροφοριών από ηλικιωµένους µε ανάλογες παθήσεις οι οποίοι θεραπεύτηκαν µε τη χρήση goji.
Συµβάλλει στην ενίσχυση του δέρµατος, των οστών και των τενόντων
Αυξάνει το επίπεδο ενέργειας στον οργανισµό
Βελτιώνει την ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια
Μειώνει τη χοληστερίνη
∆ιατηρεί την πίεση του αίµατος σε φυσιολογικά επίπεδα
Ενισχύει το νευρικό σύστηµα
Το Goji είναι το πρώτο σε περιεκτικότητα άγριο φρούτο αντιοξειδωτικών ουσιών.
Ο δείκτης ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity-Ικανότητα Απορρόφησης Ριζών Οξυγόνου) απεικονίζει την ικανότητα που έχει ένα τρόφιμο να δεσμεύει και να καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες. Είναι η αντιοξειδωτική δύναμη που έχει ενάντια στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη γήρανση, τη φθορά και μια σειρά χρόνιων εκφυλιστικών νοσημάτων.
Η διατροφή μας σε φυσιολογικές καταστάσεις, σύμφωνα με τη σύσταση του Αμερικάνικου Οργανισμού Υγείας (USDA) θα πρέπει να περιέχει καθημερινά 3.000-5.000 μονάδες ORAC.
Στον ενδεικτικό πίνακα μετρήσεων που ακολουθεί, για αντιπροσωπευτικά προϊόντα ανά 100 γραμμάρια, διαφαίνεται η υπεροχή του Goji berry σε αντιοξειδωτική δράση και κατά συνέπεια στην καταπολέμηση των βλαπτικών ελευθέρων ριζών:
ΤΡΟΦΗ ΔΕΙΚΤΗΣ ORAC (μονάδες αντιοξειδωτικών)
Πορτοκάλι 1904
Σπανάκι 1260
Βατόµουρο 2400
Μήλο 218
Αβοκάντο 782
Βατόμουρα 2564
Δαμάσκηνα φρέσκα 949
Δαμάσκηνα φυσικώς αποξηραμένα 5770
Ακτινίδιο 602
Καρότα 207
Κεράσια 670
Λαχανάκια Βρυξελλών 980
Μπρόκολο 1335
Παντζάρι 840
Τομάτα 189
Ροδάκινο 158
Σκόρδο 1939
Ρόδια 3307
Φράουλες 1540
Σταφίδες 2830
Σταφύλι κόκκινο 739
Σπανάκι βρασμένο 909
Σπανάκι βρασμένο 1665
Goji berry 25.100
Η ανωτέρω δράση βοηθά στην µείωση της κυτταρικής γήρανσης και στην αναχαίτιση της οξείδωσης της LDL χοληστερόλης. Ο χυµός του φυτού περιέχει πολυάριθµα φυτοχηµικά στοιχεία γνωστά για τις ευεργετικές τους ιδιότητες πάνω στις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισµού. Οι ουσίες αυτές πιστοποιείται ότι ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστηµα, ενώ δρουν ως ισχυρά προσαρµογενή, προστατεύοντας το σώµα σε περιόδους πιεστικών καταστάσεων. Η παρουσία στερολών και ουσιωδών λιπαρών οξέων µπορεί να συνεισφέρει στη φυσιολογική µείωση των αυξηµένων επιπέδων χοληστερόλης. Η βεταΐνη που περιέχεται στο χυµό Goji, ως δότης οµάδων µεθυλίου διαδραµατίζει ουσιαστικό ρόλο στην αποτοξίνωση του ήπατος.
Επιπλέον παίζει κάποιο ρόλο στην παραγωγή της καρνιτίνης και φαίνεται ότι εµφανίζει προστατευτική δράση στους νεφρούς. Επιπρόσθετα συνεισφέρει στην µετατροπή της οµοκυστεϊνής σε µεθειονίνη, γεγονός που τη καθιστά χρήσιµη στον έλεγχο των αυξηµένων επιπέδων οµοκυστεϊνης στο αίµα (παράγοντας που θεωρείται ότι επιβαρύνει την καρδιαγγειακή υγεία). Ακόµη, η βεταϊνη ως δότης µεθυλικών οµάδων συµµετέχει στην παραγωγή του SAMe (S-Αδενοσύλ-µεθειονίνη) το οποίο ασκεί προστατευτική δράση στο νευρικό σύστηµα.
Είναι πολύ καλή πηγή β-σιτοστερόλης (ισχυρότατο αντιφλεγµονώδες).
Στο µούρο αυτό θα βρούµε το λινελαικό οξύ, βασικό ωφέλιµο λιπαρό, ιδιαίτερα χρήσιµο για µείωση του λίπους, αύξηση της άλιπης µυικής µάζας, ικανοποιητική ενέργεια και µυϊκή αντοχή.
Οι καρποί Goji περιέχουν επίσης φλαβονοειδή, απαραίτητα και µη αµινοξέα, συνολικά 18 αµινοξέα, περισσότερα δηλαδή από την γύρη των µελισσών, καροτενοειδή όπως βήτα-καροτίνη, ζεαξανθίνη, λουτεΐνη, λυκοπένιο, βιταµίνες του συµπλέγµατος Β, τις Β1, Β2, Β6 καθώς και πολυάριθµα οργανικά µεταλλικά στοιχεία συµπεριλαµβανοµένων των: ψευδάργυρος, Φωσφόρος, Σίδηρος, Χαλκός, Σελήνιο, και Γερµάνιο.
Τα Goji Βerries είναι η πλουσιότερη πηγή καροτενοειδών, συµπεριλαµβανοµένης και της βήτα-καροτένης (πιο πολύ βήτα-καροτένη από τα καρότα!), από όλες τις γνωστές τροφές και φυτά του πλανήτη!
Επίσης, περιέχουν 11% πρωτεΐνη, κάτι που είναι μοναδικό για φρούτο!
Εκτός από τα αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες, τα Goji berries συµβάλλουν στην καταπολέµηση της στένωσης των αρτηριών που παρέχουν οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες στα κύτταρα του εγκεφάλου.
Ο καρπός επίσης βοηθά το σώµα να παράγει χολίνη, µια θρεπτική ουσία που καταπολεµά τις ελεύθερες ρίζες που συνδέονται µε τη νόσο του Alzheimer. Το συνδυασµένο αποτέλεσµα υποστηρίζει την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου.
Τα ώριµα φρούτα περιέχουν περίπου 11 mg σιδήρου ανά 100 γραµµάρια, βήτα στερόλη (έναν αντιφλεγµονώδη παράγοντα), λινολεϊκό οξύ (ένα λιπαρό οξύ), σεσκιτερπενοειδή (κυπερόνη και σολαβετιβόνη) τετρατερπενοειδή (ζεαξανθίνη - φυσαλίνη) και βηταϊνη (0.1%).
Τα Goji berries περιέχουν πολυσακχαρίδες οι οποίοι ενισχύουν εκπληκτικά το ανοσοποιητικό σύστηµα. Ένας πολυσακχαρίτης που βρέθηκε σ’ αυτό το φρούτο είναι ένα πανίσχυρο εκκριταγωγό (µια ουσία δηλαδή που διεγείρει την έκκριση της αναζωογονητικής αυξητικής ορµόνης του αδένα της υπόφυσης.
Τα Goji berries έχουν παραδοσιακά συσχετιστεί µε τη µακροζωία, το σωµατικό σθένος και τη σεξουαλική δύναµη. Σε αρκετές οµάδες µελέτης και έρευνας µε ηλικιωµένους ανθρώπους που ο καρπός δινόταν µια φορά την ηµέρα για 3 εβδοµάδες, επιτεύχτηκαν πολλά ευεργετικά αποτελέσµατα και στο 67% ασθενών οι λειτουργίες των Τ-λεµφοκυττάρων του ανοσοποιητικού τους τριπλασιάστηκαν σε ισχύ.
Επιπροσθέτως, τα αποτελέσµατα έδειξαν ότι όλοι οι ασθενείς είχαν µια αύξηση της αισιοδοξίας και των πνευµατικών τους δυνάµεων, το 95% των ασθενών κοιµόταν καλύτερα και το 35% των ασθενών ανέκτησαν πλήρως τη σεξουαλική τους λειτουργία.
Το Goji µπορεί να καταναλωθεί άφοβα. ∆εν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις υπερδοσολογίας. Επίσης, δεν έχουν παρατηρηθεί αλλεργικές αντιδράσεις. Ερευνάται µόνο αν αλληλεπιδρά µε αντιπηκτικά φάρµακα ή µε φάρµακα που χορηγούνται για τον διαβήτη και την αρτηριακή πίεση. Συνιστώµενη ηµερήσια δόση σε ανθρώπους: περίπου 20-30 γραµµάρια. Σε επιστηµονικές έρευνες για θεραπευτικούς λόγους χορήγησαν στους ασθενείς µέχρι και 50 γραµµάρια ηµερησίως.
Πλέον, παρέχεται η δυνατότητα ποικίλων επιλογών κατανάλωσης σε πολλούς βραβευμένους γευστικούς συνδυασμούς.
Η GOJI SPIRIT δημιούργησε την 1η ολοκληρωμένη σειρά προϊόντων με Goji berry. Προϊόντα που απευθύνονται σε όλη τη διατροφική καθημερινότητα κι έτσι μπορούμε πλέον να επωφελούμαστε από τις εξαιρετικά ωφέλιμες ιδιότητές του στα πρωινά μας, στα γεύματά μας, στις σαλάτες, στα σνακ, με υγιεινά επιδόρπια, φυσικούς χυμούς, όλα συνδυασμένα γευστικά με φρούτα και λαχανικά.
Τα Spreads με αγαύη (χωρίς ζάχαρη) προσφέρονται για υγιεινά πρωινά, ως άλειμμα σε ψωμί, πρόσθετα σε γιαούτρι με μίγμα δημητριακών ή ως συνοδευτικά σε επιδόρπια για γαρνίρισμα παγωτού, πάνω σε κρέμες ή κρέπες, μηλόπιτες, πασταφλώρα και cheesecake.
Tα Chutneys, έτοιμες σάλτσες για κατανάλωση, με γλυκόξινη ήπια γεύση ή πιο πικάντικη, συνοδεύουν εκπληκτικά τα γεύματα: ψητά κρεατικά, ψητά λαχανικά, σε σούπες, σε mix dressing για σαλάτες, ακόμα και σε σνακ ή ως dip με μία ποικιλία τυριών/αλλαντικών συνοδεύοντας το αγαπημένο μας ποτό.
Οι χυμοί είναι 100% φυσικοί, βιολογικοί, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, συντηρητικών και προσθέτων. Ιδανικοί για τόνωση του ανοσοποιητικού, ενέργεια, αποτοξίνωση, αθλητές (pre-workout και αποθεραπεία), ευεξία.
Σάλτσα τομάτας με Goji berry κατάλληλη για όλα τα κοκκινιστά φαγητά, pasta, pizza.
Dressing συνοδευτικό για όλες τις σαλάτες
Το τουρσί (pickled Goji berry) σε άλμη με ρίγανη αποτελεί την τέλεια ''πινελιά'' στις σαλάτες, σε μία ποικιλία τυριών, αλλαντικών, ψαρικών συνοδεύοντας το κρασί ή το ούζο. Μέσα σε σούπες, φακές. Πάνω σε ντάκο με ντομάτα και τυρί φέτα. Ακόμα και ως συνοδευτικό σε ένα aperitif.
Όλα είναι κατάλληλα για διατροφή vegan, διαβητικών, gluten-intolerant.
Επίσης, τα Goji berries μπορούν να καταναλωθούν φρέσκα κατά την περίοδο της συγκομιδής (θερινούς μήνες) και κατεψυγμένα όλο το χρόνο.
ΚΛΙΜΑΚΑ BOVIS: Ο άνθρωπος για να ζήσει χρειάζεται ζωτική ενέργεια την οποία λαμβάνει από τις τροφές που καταναλώνει. Όσο μεγαλύτερη, τόσο πιο ωφέλιμη για την Υγεία μας. Ο γάλλος φυσικός Antoine Bovis ανέπτυξε μέθοδο μέτρησης του δείκτη ζωτικής ενέργειας ή αλλιώς κλίμακα BOVIS, που μετρά τη θετική ή αρνητική ενέργεια μιας ουσίας.
Για τους ζωντανούς οργανισμούς ο δείκτης αυτός πρέπει να βρίσκεται στις 6.500 χιλιάδες μονάδες Bonis και άνω. Από 0-6.500 μονάδες είναι αρνητική ενέργεια, με αποτέλεσμα αύξηση εμφάνισης ασθενειών, ενώ από 6.500 και πάνω γίνεται σταδιακά θετική ενέργεια και αναζωογονητική, συμβάλλοντας στην καλή υγεία.
Το επιθυμητό επίπεδο ζωτικής ενέργειας για τον άνθρωπο είναι 8.000-10.000 μονάδες Bovis.
Ακολουθεί ενδεικτικός πίνακας µετρήσεων κατά Bovis:
Νερό απιονισμένο 3.000 μονάδες μέτρησης κατά Bovis
Ρύζι 7.000
Μπανάνες 4.500
Νοni 17.000
Καρύδα 21.000
Μοσχοκάρυδο 34.000
Χοιρινό κρέας (ωμό) 4.500
Μοσχαρίο κρέας (ωμό) 6.100
Χυμός από βιολογικό πορτοκάλι 15.500
Ψωμί 1.000-2.000
Goji berry 355.000
- (Lycium barbarum) var.auranticarpum K.F.Ching
- (Lycium barbarum) var.barbarum