ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 25€. ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΑ!

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ

(+30) 27420 25726

Menu

Γκότζι μπέρι (goji berry)....

Ακόμη και να μην το έχετε φάει, σίγουρα κάτι έχετε ακούσει γι’ αυτό και για την… θαυματουργική του δράση στον οργανισμό μας.

Χωρίς καμία δόση υπερβολής, ο μικρός αυτός φρουτένιος καρπός μοιάζει ικανός να θεραπεύσει τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα. Και σπάνια ένα φαρμακευτικό σκεύασμα έχει τόσες θεραπευτικές ιδιότητες, όσες το γκότζι μπέρι. Το παράδοξο, είναι πως ενώ πρόκειται για φυτό που καλλιεργείται εδώ και πολλούς αιώνες στις Ασιατικές χώρες, μόνο πρόσφατα απέκτησε μεγάλη φήμη και στη δύση και κατ’ επέκταση και στη χώρα μας. Είναι όμως τέτοια η διάδοσή του, που αναμφίβολα η κατανάλωση του γκότζι μπέρι, είναι η σύγχρονη τάση της εποχής.

Παρακάτω ακολουθούν μερικές σύντομες ερωτήσεις-απαντήσεις οι οποίες έχουν ως στόχο την σωστότερη και αρτιότερη ενημέρωσή σας σχετικά με αυτό το θαυματουργό και πρωτόγνωρο φυσικό καρπό.

To Γκότζι Μπέρρυ (Goji berry), είναι ένας θάµνος ο οποίος παράγεται από δύο πολύ συγγενικά µεταξύ τους είδη: το Lycium barbarum και το L. Chinense. Είναι ενδηµικά είδη της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ασίας. Το φυτό είναι γνωστό εδώ και αιώνες στην Κίνα και στην περιοχή του Θιβέτ. Αναφέρεται στις κινέζικες λαϊκές παραδόσεις από το 2.800 π.Χ.. Χρησιµοποιείται στην κινεζική ιατρική για τις ευεργετικές του ιδιότητες όσον αφορά την τόνωση της λειτουργίας του ήπατος και των νεφρών.

 

Τα είδη του γκότζι είναι βαθύρριζα, φυλλοβόλα, πολυετή, µε ξυλώδη κορµό το ύψος του οποίου φτάνουν έως και 5-6 µέτρα. Το Goji Βerry είναι ένα βαθύ κόκκινο φρούτο περίπου στο µέγεθος της σταφίδας και έχει µια πολύ απαλή γεύση. Μια καλή ηµερήσια δόση Goji Βerries είναι 20-30 γραµµάρια και µπορούν να ληφθούν µε διάφορους τρόπους. Η γεύση των καρπών του γκότζι µοιάζει µε της σταφίδας, αφήνοντας και µια µικρή αίσθηση ντοµάτας. Μπορούν να φαγωθούν ωµά ή να µαγειρευτούν. ∆ιάφορα προϊόντα µπορούν να γίνουν από το Γκότζι, όπως χυµοί, µπισκότα, γλυκίσµατα, σάλτσες κλπ. Οι Κινέζοι παρασκευάζουν επίσης κρασί από Γκότζι.
Θεωρείται ότι εµπλουτίζει το αίµα µε θρεπτικά συστατικά και προάγει την κυκλοφορία του. Αποτελεί δε εξαιρετικό βοήθηµα στη διατήρηση της καλής όρασης και στη βελτίωσή της.
Γενικά, αναζωογονεί και δίνει ενέργεια σε ολόκληρο τον οργανισµό. Οι καρποί του παραδοσιακά θεωρούνται «υπερτροφή»: πιστεύεται πως προµηθεύουν τον οργανισµό µε την απαραίτητη ενέργεια για τις καθηµερινές του ανάγκες, ακόµα και σε συνθήκες στρες. Μεταξύ άλλων, θεωρείται ισχυρό αντιγηραντικό και ενισχυτικό της µακροζωίας. Ως επιβεβαίωση αυτής της άποψης, άνθρωποι που ζουν σε κάποιες περιοχές της Κίνας, όπου το φυτό καλλιεργείται και χρησιµοποιείται σε µεγάλο βαθµό, απολαµβάνουν ένα πολύ υψηλό προσδόκιµο ζωής και µια καλή γενικά υγεία.

Τα γκότζι θεωρούνται ως µια από τις πλουσιότερες φυσικές πηγές θρεπτικών συστατικών. Περιέχουν βήτα-Καροτίνη, βιταµίνη C, βιταµίνη Β1 και Β2, καθώς και µια σειρά άλλων βιταµινών, µεταλλικά στοιχεία, αντιοξειδωτικά και αµινοξέα. Το γκότζι περιέχει πολλούς υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά και διατροφικές ίνες απαραίτητα για το σώµα. Τα εκατό γραµµάρια µεταποιηµένου µούρου περιέχουν 370 θερµίδες. Στην εµπορική πρακτική υποστηρίζουν ότι οι πολυσακχαρίτες που περιέχουν τα προϊόντα από γκότζι, µεταξύ των οποίων αρκετοί χυµοί γκότζι, έχουν εκτεταµένα βιολογικά οφέλη για την υγεία.

 

Ο καρπός του Goji περιέχει:

 • 18 αµινοξέα, µεταξύ αυτών τα 8 που θεωρούνται απαραίτητα.
 • 21 ιχνοστοιχεία, όπως ψευδάργυρο, ασβέστιο, γερµάνιο, σελήνιο και φώσφορο
 • βιταµίνες του συµπλέγµατος B (Β1, Β2, Β6)
 • περισσότερη Β-καροτίνη και από το καρότο, και το πλήρες φάσµα των αντιοξειδωτικών
 • περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι
 • βιταµίνη E, η οποία σπανίζει σε φρούτα
 • 500 φορές περισσότερη βιταµίνη C από τα πορτοκάλια (ανά µονάδα βάρους)
 • διάφορες φυτοστερόλες, όπως την αντιφλεγµονώδη Β-σιτοστερόλη, η οποία περιορίζει την απορρόφηση της χοληστερόλης και συµβάλλει στη σεξουαλική ευρωστία «ωφέλιµα» λίπη, όπως ω-6 και λινολεϊκό οξύ, που είναι ρυθµιστές της ορµονικής λειτουργίας
 • αντιµικροβιακές και αντιµυκητιακές ιδιότητες

Οι καρποί του Γκότζι Μπέρρυ περιέχουν σηµαντικά ποσοστά σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά και φυτικές ίνες. 68% της µάζας ενός καρπού Γκότζι περιέχει υδατάνθρακες, 12% πρωτεΐνη, 10% ίνες, δίνοντας µια συνολική θερµιδική αξία από 370 για µια µερίδα 100 γραµµαρίων. Οι σπόροι των Goji Berry (κουκουτσάκια) περιέχουν πολυακόρεστα λίπη, όπως το λινελαϊκό (ω-6) και λινολενικό (ω-3) οξέα.

Οι καρποί του Γκότζι Μπέρρυ περιέχουν υψηλή συγκέντρωση µικροθρεπτικών συστατικών. Περιέχουν:

 

 • Ασβέστιο. Το κύριο συστατικό για τα δόντια και τα οστά. Το ασβέστιο έχει επίσης ένα διαφορετικό ρόλο σε µαλακούς ιστούς, όπου εµπλέκεται στην καρδιακή, νευροµυική, ενζυµατική, λειτουργία καθώς και τις ορµονικές λειτουργίες και τη µεταφορά των µηχανισµών διαµέσου των κυτταρικών µεµβρανών. Οι καρποί του Γκότζι περιέχουν 112 mg ανά 100 γραµµάρια ασβέστιο, παρέχοντας περίπου 8-10% της συνιστώµενης ηµερήσιας πρόσληψης.
 • Κάλιο. Πρόκειται για ένα βασικό ηλεκτρολύτη και συµπαράγοντα ενζύµων. Το κάλιο µπορεί να µειώσει την υψηλή πίεση του αίµατος. Τα 100 γραµµάρια Γκότζι παρέχουν περίπου 24% της ηµερήσιας δόσης (1132mg/100 γραµµάρια), σε κάλιο.
 • Σιδήρος. Πρόκειται για έναν µεταφορέα οξυγόνου στην αιµοσφαιρίνη. Ο σίδηρος είναι επίσης ένας συµπαράγοντας ενζύµων που εµπλέκονται σε πολλές µεταβολικές αντιδράσεις. Οι καρποί του Γκότζι Μπέρρυ προσφέρουν το 100% της ηµερήσιας συνιστώµενης δόσης στα 9 mg/100 g και θεωρείται ως µία από τις καλύτερες πηγές σιδήρου.
 • Ψευδάργυρος. Είναι απαραίτητος για την παραγωγή πρωτεϊνών, DNA και τις λειτουργίες πάνω από 100 ενζύµων. Ο ψευδάργυρος εµπλέκεται σε κρίσιµες δραστηριότητες όπως η ανάπλαση της κυτταρικής µεµβράνης. Ο ψευδάργυρος στους καρπούς τΓκότζι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε 20% ηµερήσια συνιστώµενη δόση.
 • Σελήνιο. Μερικές φορές ονοµάζεται το «αντιοξειδωτικό ορυκτό». Το σελήνιο συχνά περιλαµβάνονται στα συµπληρώµατα. Οι καρποί του Γκότζι έχουν ασυνήθιστα υψηλή συγκέντρωση σε σελήνιο (50 micrograms/100 γραµµάρια) σε σχεδόν 100% ηµερήσια συνιστώµενη δόση.
 • Ριβοφλαβίνη (Β2). Μία ουσιαστική βιταµίνη για την υποστήριξη του µεταβολισµού της ενέργειας. Η ριβοφλαβίνη είναι απαραίτητη για τη σύνθεση άλλων βιταµινών και ενζύµων. Μια καθηµερινή µερίδα 100 γραµµαρίων παρέχει την πλήρη συνιστώµενη δόση (1.3mg).
 • Βιταµίνη C. Μια καθολική αντιοξειδωτική βιταµίνη προστατεύει άλλα αντιοξειδωτικά µόρια από τη ζηµία ελεύθερων ριζών. Η βιταµίνη C στους αποξηραµένους καρπούς Γκότζι κυµαίνεται από 29mg σε 148mg/100 γραµµάρια. Ακόµα και στη χαµηλότερη εκτίµηση το 35% της ηµερήσιας δόσης παρέχεται. Η βιταµίνη C στους φρέσκους καρπούς περιέχει την πλήρη συνιστώµενη ηµερήσια δόση.

Οι καρποί του Γκότζι περιέχουν φυτοχηµικά στοιχεία τα οποία βρίσκονται κάτω από επιστηµονική µελέτη. Πέντε από αυτά παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον:

 

 • Beta caroten. Μια χρωστική ουσία καροτενοειδών σε πορτοκαλί-κόκκινα τρόφιµα όπως Goji, οι κολοκύθες, τα καρότα και ο σολοµός. Το β-καροτένιο είναι σηµαντικό για τη σύνθεση της βιταµίνης Α, η οποία είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική ανάπτυξη, την όραση, τη δοµή των κυττάρων, τα οστά, τα δόντια και το δέρµα. Η β-καροτίνη περιέχεται στους καρπούς του Γκότζι Μπέρρυ σε υψηλότερα ποσοστά από τα άλλα βρώσιµα φυτά (7 mg/100 g).
 • Ζεαξανθίνη. Οι καρποί του Γκότζι αποτελούν εξαιρετική πηγή Ζεαξανθίνης. Περιέχουν 162 mg/100 γρ.
 • Λυκοπένιο. Άγνωστο προηγουµένως ως συστατικό µούρο φρούτα, το λυκοπένιο στη σκόνη παρασκευασµένο από συµπυκνωµένο χυµό goji έχει µετρηθεί στο 1,4 mg/100 γρ (συµβατική δοκιµασία, UBE Αναλυτική Labs). ∆εδοµένου ότι το λυκοπένιο έχει αντιοξειδωτικό ρόλο λειτουργεί ανασταλτικά σε πιθανά καρκινικά κύτταρα. Η ερευνητική προσέγγιση αυτής της δράσης συνεχίζεται.
 • Πολυσακχαρίτες. Είναι µία µακριά αλυσίδα µορίων σακχάρου χαρακτηριστικό πολλών φυτικών φαρµάκων, όπως τα µανιτάρια. Οι πολυσακχαρίτες είναι βασικό συστατικό των καρπών Γκότζι και αποτελούν το 31% του βάρους του πολτού. Οι πολυσακχαρίτες είναι πρωταρχική πηγή των ζυµώσιµων διαιτητικών ινών στο εντερικό σύστηµα.
 • Φαινολικά. Ονοµάζονται επίσης πολυφαινόλες. Αυτή η οµάδα των φυτοχηµικών δίνει το κόκκινο χρώµα στους καρπούς του Γκότζι. Οι πολυφαινόλες έχουν την ικανότητα να περνούν στον άνθρωπο µέσω της κατανάλωσης των καρπών των φυτών. Νέες αναλύσεις έχουν αποδείξει την παρουσία πολυφαινολών όπως ellagic οξύ (86 mg/100 γρ) και p-κουµαρικό οξύ , µε συνολική περιεκτικότητα σε φαινολικά του 1309 mg/100 γρ – µία από τις υψηλότερες τιµές για κάθε τροφή των φυτών έχει ακόµη δοκιµαστεί.

Το Goji Berry συµβάλλει στην καλή λειτουργία του οργανισµού. Πιο συγκεκριµένα:

 •  Ενισχύει το μεταβολισμό και το ανοσοποιητικό.
 • ∆υναµώνει την καρδιά και αποτρέπει τις ταχυπαλµίες.
 • Καταπολεµά την αϋπνία
 • Ενισχύει τη µνήµη
  Καθυστερεί τη γήρανση
 • Ανακουφίζει τις εγκύους από την πρωινή ναυτία
 • Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες λόγω των αντιοξειδωτικών και έχει χρησιµοποιηθεί για τη θεραπεία της ηπατίτιδας B
 • Χρησιµοποιείται µε επιτυχία για την απώλεια βάρους
 • Καθαρίζει το αίµα και βοηθά στην αποτοξίνωση του σώµατος
 • Χαρίζει αίσθηµα ευεξίας και αισιοδοξίας
 • Μελέτες σε χοιρίδια έχουν δείξει ότι έχει προστατευτική δράση για το συκώτι
 • Σε κλινική έρευνα σε ηλικιωµένους ασθενείς, βελτιώθηκε η σεξουαλική ικανότητα στο 35% των περιπτώσεων.
 • Σε άλλη κλινική έρευνα που έγινε σε 42 ασθενείς µε µειωµένο αριθµό και µειωµένη κινητικότητα σπερµατοζωαρίων µε καθηµερινή χορήγηση επί 4 µήνες, 15 µόνο γραµµαρίων ηµερησίως (η οποία είναι µια πολύ χαµηλή δόση) υπήρξε πολύ µεγάλη βελτίωση στο 79% των ασθενών.
 • Η κινέζικη ιατρική χρησιµοποιεί τα goji σε πολλά φυτικά µείγµατα σε περιπτώσεις κατά των παθήσεων του προστάτη.
 • Υπάρχει µεγάλη πληθώρα πληροφοριών από ηλικιωµένους µε ανάλογες παθήσεις οι οποίοι θεραπεύτηκαν µε τη χρήση goji.
 • Συµβάλλει στην ενίσχυση του δέρµατος, των οστών και των τενόντων
 • Αυξάνει το επίπεδο ενέργειας στον οργανισµό
 • Βελτιώνει την ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια
 • Μειώνει τη χοληστερίνη
 • ∆ιατηρεί την πίεση του αίµατος σε φυσιολογικά επίπεδα
 • Ενισχύει το νευρικό σύστηµα

Οι καρποί του Goji θεωρούνται εκ παραδόσεως ως Υπέρ-Τροφή.
Το Goji είναι το πρώτο σε περιεκτικότητα άγριο φρούτο αντιοξειδωτικών ουσιών.
Ο δείκτης ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity-Ικανότητα Απορρόφησης Ριζών Οξυγόνου) απεικονίζει την ικανότητα που έχει ένα τρόφιμο να δεσμεύει και να καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες. Είναι η αντιοξειδωτική δύναμη που έχει ενάντια στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη γήρανση, τη φθορά και μια σειρά χρόνιων εκφυλιστικών νοσημάτων.
Η διατροφή μας σε φυσιολογικές καταστάσεις, σύμφωνα με τη σύσταση του Αμερικάνικου Οργανισμού Υγείας (USDA) θα πρέπει να περιέχει καθημερινά 3.000-5.000 μονάδες ORAC.
Στον ενδεικτικό πίνακα μετρήσεων που ακολουθεί, για αντιπροσωπευτικά προϊόντα ανά 100 γραμμάρια, διαφαίνεται η υπεροχή του Goji berry σε αντιοξειδωτική δράση και κατά συνέπεια στην καταπολέμηση των βλαπτικών ελευθέρων ριζών:

ΤΡΟΦΗ                                  ΔΕΙΚΤΗΣ ORAC (μονάδες αντιοξειδωτικών)
Πορτοκάλι                                  1904
Σπανάκι                                     1260 
Βατόµουρο                                 2400 
Μήλο                                           218 
Αβοκάντο                                     782
Βατόμουρα                                 2564 
Δαμάσκηνα φρέσκα                       949 
Δαμάσκηνα φυσικώς αποξηραμένα 5770 
Ακτινίδιο                                       602
Καρότα                                         207
Κεράσια                                        670
Λαχανάκια Βρυξελλών                    980
Μπρόκολο                                    1335
Παντζάρι                                        840
Τομάτα                                          189
Ροδάκινο                                       158
Σκόρδο                                        1939
Ρόδια                                           3307
Φράουλες                                    1540
Σταφίδες                                     2830 
Σταφύλι κόκκινο                           739   
Σπανάκι βρασμένο                        909
Σπανάκι βρασμένο                       1665
Goji berry                              25.100 

 Η ανωτέρω δράση βοηθά στην µείωση της κυτταρικής γήρανσης και στην αναχαίτιση της οξείδωσης της LDL χοληστερόλης. Ο χυµός του φυτού περιέχει πολυάριθµα φυτοχηµικά στοιχεία γνωστά για τις ευεργετικές τους ιδιότητες πάνω στις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισµού. Οι ουσίες αυτές πιστοποιείται ότι ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστηµα, ενώ δρουν ως ισχυρά προσαρµογενή, προστατεύοντας το σώµα σε περιόδους πιεστικών καταστάσεων. Η παρουσία στερολών και ουσιωδών λιπαρών οξέων µπορεί να συνεισφέρει στη φυσιολογική µείωση των αυξηµένων επιπέδων χοληστερόλης. Η βεταΐνη που περιέχεται στο χυµό Goji, ως δότης οµάδων µεθυλίου διαδραµατίζει ουσιαστικό ρόλο στην αποτοξίνωση του ήπατος.

Επιπλέον παίζει κάποιο ρόλο στην παραγωγή της καρνιτίνης και φαίνεται ότι εµφανίζει προστατευτική δράση στους νεφρούς. Επιπρόσθετα συνεισφέρει στην µετατροπή της οµοκυστεϊνής σε µεθειονίνη, γεγονός που τη καθιστά χρήσιµη στον έλεγχο των αυξηµένων επιπέδων οµοκυστεϊνης στο αίµα (παράγοντας που θεωρείται ότι επιβαρύνει την καρδιαγγειακή υγεία). Ακόµη, η βεταϊνη ως δότης µεθυλικών οµάδων συµµετέχει στην παραγωγή του SAMe (S-Αδενοσύλ-µεθειονίνη) το οποίο ασκεί προστατευτική δράση στο νευρικό σύστηµα.
Είναι πολύ καλή πηγή β-σιτοστερόλης (ισχυρότατο αντιφλεγµονώδες).
Στο µούρο αυτό θα βρούµε το λινελαικό οξύ, βασικό ωφέλιµο λιπαρό, ιδιαίτερα χρήσιµο για µείωση του λίπους, αύξηση της άλιπης µυικής µάζας, ικανοποιητική ενέργεια και µυϊκή αντοχή.
Οι καρποί Goji περιέχουν επίσης φλαβονοειδή, απαραίτητα και µη αµινοξέα, συνολικά 18 αµινοξέα, περισσότερα δηλαδή από την γύρη των µελισσών, καροτενοειδή όπως βήτα-καροτίνη, ζεαξανθίνη, λουτεΐνη, λυκοπένιο, βιταµίνες του συµπλέγµατος Β, τις Β1, Β2, Β6 καθώς και πολυάριθµα οργανικά µεταλλικά στοιχεία συµπεριλαµβανοµένων των: ψευδάργυρος, Φωσφόρος, Σίδηρος, Χαλκός, Σελήνιο, και Γερµάνιο.
Τα Goji Βerries είναι η πλουσιότερη πηγή καροτενοειδών, συµπεριλαµβανοµένης και της βήτα-καροτένης (πιο πολύ βήτα-καροτένη από τα καρότα!), από όλες τις γνωστές τροφές και φυτά του πλανήτη!
Επίσης, περιέχουν 11% πρωτεΐνη, κάτι που είναι μοναδικό για φρούτο!

Εκτός από τα αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες, τα Goji berries συµβάλλουν στην καταπολέµηση της στένωσης των αρτηριών που παρέχουν οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες στα κύτταρα του εγκεφάλου.
Ο καρπός επίσης βοηθά το σώµα να παράγει χολίνη, µια θρεπτική ουσία που καταπολεµά τις ελεύθερες ρίζες που συνδέονται µε τη νόσο του Alzheimer. Το συνδυασµένο αποτέλεσµα υποστηρίζει την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου.
Τα ώριµα φρούτα περιέχουν περίπου 11 mg σιδήρου ανά 100 γραµµάρια, βήτα στερόλη (έναν αντιφλεγµονώδη παράγοντα), λινολεϊκό οξύ (ένα λιπαρό οξύ), σεσκιτερπενοειδή (κυπερόνη και σολαβετιβόνη) τετρατερπενοειδή (ζεαξανθίνη – φυσαλίνη) και βηταϊνη (0.1%).

Τα Goji berries περιέχουν πολυσακχαρίδες οι οποίοι ενισχύουν εκπληκτικά το ανοσοποιητικό σύστηµα. Ένας πολυσακχαρίτης που βρέθηκε σ’ αυτό το φρούτο είναι ένα πανίσχυρο εκκριταγωγό (µια ουσία δηλαδή που διεγείρει την έκκριση της αναζωογονητικής αυξητικής ορµόνης του αδένα της υπόφυσης.

Τα Goji berries έχουν παραδοσιακά συσχετιστεί µε τη µακροζωία, το σωµατικό σθένος και τη σεξουαλική δύναµη. Σε αρκετές οµάδες µελέτης και έρευνας µε ηλικιωµένους ανθρώπους που ο καρπός δινόταν µια φορά την ηµέρα για 3 εβδοµάδες, επιτεύχτηκαν πολλά ευεργετικά αποτελέσµατα και στο 67% ασθενών οι λειτουργίες των Τ-λεµφοκυττάρων του ανοσοποιητικού τους τριπλασιάστηκαν σε ισχύ.
Επιπροσθέτως, τα αποτελέσµατα έδειξαν ότι όλοι οι ασθενείς είχαν µια αύξηση της αισιοδοξίας και των πνευµατικών τους δυνάµεων, το 95% των ασθενών κοιµόταν καλύτερα και το 35% των ασθενών ανέκτησαν πλήρως τη σεξουαλική τους λειτουργία.
Το Goji µπορεί να καταναλωθεί άφοβα. ∆εν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις υπερδοσολογίας. Επίσης, δεν έχουν παρατηρηθεί αλλεργικές αντιδράσεις. Ερευνάται µόνο αν αλληλεπιδρά µε αντιπηκτικά φάρµακα ή µε φάρµακα που χορηγούνται για τον διαβήτη και την αρτηριακή πίεση. Συνιστώµενη ηµερήσια δόση σε ανθρώπους: περίπου 20-30 γραµµάρια. Σε επιστηµονικές έρευνες για θεραπευτικούς λόγους χορήγησαν στους ασθενείς µέχρι και 50 γραµµάρια ηµερησίως.

Το Goji berry έγινε ευρέως διαδεδομένο με μόνη επιλογή την αποξηραμένη του μορφή.

Πλέον, παρέχεται η δυνατότητα ποικίλων επιλογών κατανάλωσης σε πολλούς βραβευμένους γευστικούς συνδυασμούς.

Η GOJI SPIRIT δημιούργησε την 1η ολοκληρωμένη σειρά προϊόντων με Goji berry. Προϊόντα που απευθύνονται σε όλη τη διατροφική καθημερινότητα κι έτσι μπορούμε πλέον να επωφελούμαστε από τις εξαιρετικά ωφέλιμες ιδιότητές του στα πρωινά μας, στα γεύματά μας, στις σαλάτες, στα σνακ, με υγιεινά επιδόρπια, φυσικούς χυμούς, όλα συνδυασμένα γευστικά με φρούτα και λαχανικά. 

Τα Spreads με αγαύη (χωρίς ζάχαρη) προσφέρονται για υγιεινά πρωινά, ως άλειμμα σε ψωμί, πρόσθετα σε γιαούτρι με μίγμα δημητριακών ή ως συνοδευτικά σε επιδόρπια για γαρνίρισμα παγωτού, πάνω σε κρέμες ή κρέπες, μηλόπιτες, πασταφλώρα και cheesecake. 

Tα Chutneys, έτοιμες σάλτσες για κατανάλωση, με γλυκόξινη ήπια γεύση ή πιο πικάντικη, συνοδεύουν εκπληκτικά τα γεύματα: ψητά κρεατικά, ψητά λαχανικά, σε σούπες, σε mix dressing για σαλάτες, ακόμα και σε σνακ ή ως dip με μία ποικιλία τυριών/αλλαντικών συνοδεύοντας το αγαπημένο μας ποτό.

Οι χυμοί είναι 100% φυσικοί, βιολογικοί, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, συντηρητικών και προσθέτων. Ιδανικοί για τόνωση του ανοσοποιητικού, ενέργεια, αποτοξίνωση, αθλητές (pre-workout και αποθεραπεία), ευεξία.

Σάλτσα τομάτας με Goji berry κατάλληλη για όλα τα κοκκινιστά φαγητά, pasta, pizza.

Dressing συνοδευτικό για όλες τις σαλάτες

Το τουρσί (pickled Goji berry) σε άλμη με ρίγανη αποτελεί την τέλεια ”πινελιά” στις σαλάτες, σε μία ποικιλία τυριών, αλλαντικών, ψαρικών συνοδεύοντας το κρασί ή το ούζο. Μέσα σε σούπες, φακές. Πάνω σε ντάκο με ντομάτα και τυρί φέτα. Ακόμα και ως συνοδευτικό σε ένα aperitif.

Όλα είναι κατάλληλα για διατροφή vegan, διαβητικών, gluten-intolerant.

Επίσης, τα Goji berries μπορούν να καταναλωθούν φρέσκα κατά την περίοδο της συγκομιδής (θερινούς μήνες) και κατεψυγμένα όλο το χρόνο.

ΚΛΙΜΑΚΑ BOVIS: Ο άνθρωπος για να ζήσει χρειάζεται ζωτική ενέργεια την οποία λαμβάνει από τις τροφές που καταναλώνει. Όσο μεγαλύτερη, τόσο πιο ωφέλιμη για την Υγεία μας. Ο γάλλος φυσικός Antoine Bovis ανέπτυξε μέθοδο μέτρησης του δείκτη ζωτικής ενέργειας ή αλλιώς κλίμακα BOVIS, που μετρά τη θετική ή αρνητική ενέργεια μιας ουσίας.
  Για τους ζωντανούς οργανισμούς ο δείκτης αυτός πρέπει να βρίσκεται στις 6.500 χιλιάδες μονάδες Bonis και άνω. Από 0-6.500 μονάδες είναι αρνητική ενέργεια, με αποτέλεσμα αύξηση εμφάνισης ασθενειών, ενώ από 6.500 και πάνω γίνεται σταδιακά θετική ενέργεια και αναζωογονητική, συμβάλλοντας στην καλή υγεία.
Το επιθυμητό επίπεδο ζωτικής ενέργειας για τον άνθρωπο είναι 8.000-10.000 μονάδες Bovis.

Ακολουθεί ενδεικτικός πίνακας µετρήσεων κατά Bovis: 

Νερό απιονισμένο                       3.000 μονάδες μέτρησης κατά Bovis
Ρύζι                                          7.000
Μπανάνες                                  4.500
Νοni                                        17.000
Καρύδα                                    21.000
Μοσχοκάρυδο                           34.000
Χοιρινό κρέας (ωμό)                  4.500
Μοσχαρίο κρέας (ωμό)               6.100
Χυμός από βιολογικό πορτοκάλι 15.500
Ψωμί                                     1.000-2.000
Goji berry                               355.000

Ως συνιστώμενη ημερήσια δόση προτείνονται τα 30 γραμμάρια καρπού (2-3 κουταλιές της σούπας), διότι καλύπτουν την ημερήσια ανάγκη του οργανισμού σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά. Χωρίς αυτό να σημαίνει οτι, αν κάποιος επιθυμεί δεν μπορεί να καταναλώσει μεγαλύτερη ποσότητα.

Τα δύο είδη που δίνουν κόκκινους καρπούς είναι το Lycium barbarum και το Lycium chinensis. Από αυτά το Lycium barbarum είναι το πιο ΓΛΥΚΟ και παράλληλα περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες βιταμινών, ανόργανων αλάτων και αντιοξειδωτικών ουσιών. Οι καρποί του γκότζι μπέρυ είναι καρποί που έχουν μεγάλη φαρμακευτική φήμη στην Ασία και γι αυτό έχουν περιληφθεί στην φαρμακολογία της Κίνας. Οι πιο γνωστές ποικιλίες αυτού του είδους είναι:

 • (Lycium barbarum) var.auranticarpum K.F.Ching
 • (Lycium barbarum) var.barbarum

Η Βιολογική Καλλιέργεια είναι μια μέθοδος καλλιέργειας η οποία ελαχιστοποιεί ή αποφεύγει πλήρως τη χρήση συνθετικών λιπασμάτων και ζιζανιοκτόνων, ρυθμιστών ανάπτυξης των φυτών και ορμονών. Προκειμένου να πετύχουμε τη βιολογική καλλιέργεια Goji Berry χρησιμοποιούμε αποκλειστικά οργανικά λιπάσματα και μηχανική καλλιέργεια για τη διατήρηση της παραγωγικότητας του χώματος, τον εμπλουτισμό του με θρεπτικές ουσίες για τα φυτά καθώς και για τον έλεγχο των ζιζανίων, εντόμων και παράσιτων σύμφωνα με σαφείς οδηγίες και πρωτόκολλα καλλιέργειας εγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

To Goji berry μπορεί να καταναλωθεί άφοβα. Δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις υπερδοσολογίας. Επίσης, δεν έχουν παρατηρηθεί αλλεργικές αντιδράσεις. Ερευνάται μόνο αν αλληλεπιδρά με αντιπηκτικά φάρμακα ή με φάρμακα που χορηγούνται για το διαβήτη και την αρτηριακή πίεση. Συνιστώμενη ημερήσια δόση: περίπου 30 γραμμάρια. Σε επιστημονικές έρευνες για θεραπευτικούς λόγους χορήγησαν στους ασθενείς μέχρι και 50 γραμμάρια ημερησίως.